Wat gaan we daarvoor doen?
- Ons minimabeleid zorgt ervoor dat ook inwoners die weinig geld hebben mee kunnen doen in de samenleving.1.1.1Stand van zaken Voorjaarsnota
Vanuit het nieuwe beleidsplan minima & schuldhulpverlening wordt een actieplan opgesteld. Hierin staat beschreven hoe de doelen in het beleidsplan worden behaald met acties. Dit geeft ons richting voor de aankomende jaren en de mogelijkheid om te prioriteren.
Er wordt ook gewerkt aan nieuwe beleid voor de bijzondere bijstand, dit nieuwe beleid geeft ruimte voor meer maatwerk. Daarnaast wordt gekeken hoe om te gaan met de Doe Mee!-regeling en het Kindpakket in combinatie met een samenwerking met Stichting Leergeld. Ook energiearmoede is een belangrijk thema. Er wordt gekeken naar energiebesparende maatregelen voor minimahuishoudens. Daarnaast wordt de eenmalige energietoeslag zo snel mogelijk uitgekeerd.
Stand van zaken Jaarrekening2022 was het jaar van de energiecrisis en een hoge inflatie. Dit heeft veel druk gelegd op onze inwoners en ons minimabeleid. De acties in het actieplan hebben daarom niet allemaal plaatsgevonden in 2022. Wat is er wel gebeurd?
- De Doe Mee! Regeling is aangepast. We zijn gestopt met de uitvoering van het Kindpakket en werken in plaats daarvan nu samen met Stichting Leergeld. Dit sluit aan bij het Koersdocument Sociaal domein: ‘meer gebruik maken van de kracht van de samenleving’;
- Verhoging van de inkomensgrens voor de Doe Mee! Regeling. Het gaat om een verhoging van 120% van de bijstandsnorm naar 130% per 1-1-2023;
- We hebben de energietoeslag van €1300 aan ruim 1900 huishoudens toegekend;
- Er is eind 2022 een noodfonds opgericht in samenwerking met de kerken. Huishoudens kunnen €190 ontvangen wanneer zij door hulpverleners worden doorverwezen. In 2023 loopt dit door;
- Er is extra subsidie toegekend aan 6 organisaties die minimahuishoudens ondersteunen.
- We zetten sterk in op de preventie van schulden. Inwoners met beginnende schulden helpen we voordat hun problemen groter worden.1.1.2Stand van zaken Voorjaarsnota
Er is een nieuwe contract met SSHB Support (voorheen Schuldhulpbuddy’s) aangegaan. In dit contract ligt de nadruk op het verbeteren en verduurzamen van de samenwerking tussen SSHB en de gemeente.
Onze preventietaken hebben we uitgebreid. Zo doen we mee met de Week van het geld waarin gastlessen op scholen worden gegeven. Ook worden er verjaardagspakketjes naar 18-jarigen gestuurd waarin meer informatie staat over hun financiële rechten en plichten.
We zien nog geen gevolgen bij schuldhulpverlening rondom de hoge energiekosten. Dit verwachten we in de loop van het jaar wel.
Stand van zaken JaarrekeningIn 2022 hebben we onze diensten en hulpverlening rondom schuldhulpverlening uitgebreid met onder andere een saneringskrediet. Hiervan zijn er 13 verstrekt. Dit houdt in dat wanneer een inwoner schulden heeft bij verschillende schuldeisers, deze schulden worden afgekocht met het saneringskrediet en dat de inwoner alleen het saneringskrediet hoeft terug te betalen. Dit zorgt voor rust en overzicht bij zowel de inwoner als de schuldeisers. Op basis van vroegsignalering krijgen we gemiddeld 50 meldingen per maand van partners zoals: woningcorporaties, zorgverzekeraars, het waterbedrijf en energiebedrijven. Op deze manier kunnen we tijdig schakelen om te voorkomen dat financiële problemen groter worden.
Daarnaast zijn er tijdens ‘de Week van het Geld’ lessen gegeven op scholen door onze schuldhulpverleners en krijgen 18-jarigen van ons een verjaardagskaart met meer (financiële) informatie.
Ook kunnen onze schuldhulpverleners sinds 2022 in één systeem werken. Hierdoor is er meer overzicht en kunnen we beter informatie verzamelen over ons eigen werk.