Wat gaan we daarvoor doen?
- We ondersteunen inwoners om samen prettig in hun buurt te wonen.2.3.7Stand van zaken Voorjaarsnota
Vanuit het project Samenleven in de wijk wordt in het voorjaar de eerste Bewustwordingsbijeenkomst Welkome Wijk georganiseerd voor inwoners. De bijeenkomst is gericht op het bevorderen van inclusie van mensen met een psychische beperking en het versterken van gemeenschapszin in de wijk. De bijeenkomst wordt gegeven door getrainde gespreksleiders en ervaringsdeskundigen. Dit doen we in Millingen aan de Rijn.
In 2022 geven MEE Gelderse Poort en Pro Persona Preventie extra trainingen aan inwoners en belanghebbenden in het herkennen en omgaan met mensen met (psychische) beperkingen, waaronder bijvoorbeeld omgaan met mensen met autisme, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), angststoornis, verslaving en/of verstandelijke beperkingen. De aangeboden trainingen worden goed ontvangen. De trainingen die gestart zijn zitten vol en ook voor de geplande trainingen zijn volop aanmeldingen.
Ook bieden we onze collega’s die veelvuldig in contact komen met inwoners in 2022 cursussen aan om te leren omgaan met mensen met dementie. Dit is onderdeel van het actieplan voor een ‘dementievriendelijke gemeente’ dat door college en raad in het eerste kwartaal van 2022 is vastgesteld.
Op verschillende plekken in de gemeente zijn we met inwoners in gesprek die zelf een stuk groen in de straat willen beheren. Twee voorbeelden zijn Blekershof en Koningsholster in Beek. Hier beheren de buren inmiddels een stuk groen en worden werkdagen georganiseerd. Het samen beheren van groen zorgt voor contact tussen straatgenoten. Dit versterkt de sociale structuur.
Buurtbemiddeling is in de 2e helft van 2021 geëvalueerd. Er is een kleine toename in het aantal meldingen ten opzichte van 2020 geconstateerd. Steeds meer mensen weten Buurtbemiddeling te vinden en dat is een mooie ontwikkeling. Helaas is het Coronavirus in de afgelopen periode bepalend geweest voor de uitvoering van buurtbemiddeling. Er ontstonden wachtlijsten als gevolg van alle beperkingen. De wachtlijsten zijn inmiddels weggewerkt.
Stand van zaken JaarrekeningConform afspraken in het beleidsplan Samen Dichtbij zijn er trainingen uitgevoerd gericht op normaliseren en destigmatiseren. Deze afspraken passen in de (landelijke) thema’s van de ambulantisering van de GGZ en langer thuis wonen. Het vergroten van kennis over inwoners met een beperking en/of psychosociale problematiek leidt tot een beter communicatie en meer wederzijds begrip. De trainingen van MEE en Pro Persona Preventie zijn in 2022 uitgevoerd en goed bezocht. De trainingen werden ook goed gewaardeerd. We blijven inzetten op het vergroten van de samenredzaamheid in de buurt en het aanbieden van trainingen speciaal voor inwoners, vrijwilligers en niet-zorgproffesionals. In 2023 zetten we dit voort onder de noemer Grip op onbegrip. Wij zijn overigens van mening dat de grens van de afbouw van het aantal bedden bij Beschermd Wonen/Maatschappelijke opvang is bereikt. Dat zullen wij regionaal ook uitdragen.
In 2022 hebben we het project Samenleven in de wijk voorgezet. Dit project voeren we samen met Wooncorporatie Oosterpoort en gemeente Heumen uit. Het project levert ons inzicht in werkzame elementen om de samenleving in de wijk te bevorderen. Er is onder andere een mooie Wegwijzer Onbegrepen Gedrag opgeleverd. Deze is verspreid in de Topic en wordt in 2023 op nog meer verschillende manieren onder de aandacht gebracht, waaronder in de Zorgkrant. De definitieve afronding van het project alsook het initiëren van een vervolg valt begin 2023.
Net als de afgelopen jaren blijven we ook dit jaar inzetten op Buurtbemiddeling, waarbij inwoners op vrijwillige basis helpen om conflicten tussen buren in goede banen te leiden. Mensen weten Buurtbemiddeling goed te vinden en dat is een mooie ontwikkeling. De inzet voor 2023 zal worden gebaseerd op de uitkomsten uit de evaluatie van 2022.
En we focussen ons nog meer op een dementievriendelijk Berg en Dal. We werken samen met de Stichting Dementievriendelijk Berg en Dal. De Stichting is bezig met de organisatie van een bijeenkomst rondom dementievriendelijkheid. Een programma met sprekers gericht op de sociale benadering van mensen voor dementie. Daarnaast worden in 2023 cursussen aangeboden aan ondernemers en collega’s binnen de gemeentelijke organisatie die regelmatig in contact komen met inwoners.
- We zorgen voor een evenwichtige verdeling van woonruimte in de kernen.2.3.8Stand van zaken Voorjaarsnota
Om goed zicht te krijgen op de huisvestingsopgave die volgt uit de ontwikkelingen van langer en weer thuis wonen van mensen met een zorgvraag, is een woonzorganalyse gestart. Dit doen we samen met Oosterpoort en Waardwonen en wordt uitgevoerd door Companen. De woonzorganalyse levert ons een ‘foto van het huidige moment’ op. Hiermee krijgen we inzicht in waar de vraagontwikkeling zit en kunnen we gerichter de strategie bepalen en sturen op projecten. We verwachten de uitkomst in het 2e kwartaal 2022.
Met de Werkroep Bijzondere Bemiddeling zijn aanvullende afspraken gemaakt. De afspraken zien toe op een betere evenredige verdeling van de uitstroom uit beschermd wonen, maatschappelijke opvang en jeugdzorg met verblijf over de gemeenten in de regio.
Stand van zaken JaarrekeningDe woonzorganalyse is in 2022 opgeleverd. De woonzorganalyse geeft kwantitatief en kwalitatief zicht op de huidige en toekomstige lokale vraag naar en het aanbod van benodigde woonvormen voor mensen met een zorgvraag in de gemeente Berg en Dal, uitgesplitst naar de kernen. De woonzorganalyse wordt in 2023 ter kennisname aan de raad aangeboden.
- We zijn zuinig op de bijzondere, oude panden/monumenten in onze gemeente.2.3.3Stand van zaken Voorjaarsnota
Voor het verduurzamen van monumentale panden, met behoud van cultuurhistorische waarden, hebben we nu twee acties ondernomen. Bij de actualisatie van de subsidieverordening voor het onderhoud aan gemeentelijke monumenten, hebben we duurzaamheidsscans toegevoegd aan de subsidiabele onderhoudskosten. Op die manier willen we stimuleren dat eigenaren van monumenten een integraal advies laten opstellen voor maatregelen die kunnen helpen om hun monument duurzaam te maken. Daarnaast heeft het college een beleidsregel voor inspraak vrijgegeven om kaders te geven voor het plaatsen van zonnepanelen op beschermde gemeentelijke- en rijksmonumenten.
De VNG heeft voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een aangepaste model-erfgoedverordening gepubliceerd om deze klaar te maken voor het nieuwe wettelijk stelsel. We hebben gekeken wat voor aanpassingen er nog nodig zijn aan de Erfgoedverordening en we bereiden een wijzigingsverordening voor om die in het gemeentelijk beleid op te nemen. Daarnaast heeft het Gelders Genootschap een voordracht voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit gedaan, die we voor besluitvorming gaan voorbereiden.
Voor de nieuwe tranche aanwijzing van gemeentelijke monumenten in Millingen a/d Rijn hebben we een advies van de monumentencommissie gevraagd. Naar aanleiding van het advies waren er wijzigingen aan de redengevende beschrijvingen noodzakelijk. Die zijn verwerkt, en het geheel ligt nu weer voor bij de monumentencommissie. Zodra we het nieuwe advies ontvangen, bereiden we de besluitvorming voor.
De gemeente en provincie moeten per locatie een managementplan op gaan stellen. In dit plan komt te staan hoe de locaties beheerd, beschermd en (toeristisch) ontsloten gaan worden. Daarnaast hebben we op de geactualiseerde archeologische waardenkaart, de kern- en bufferzones voor het werelderfgoed overgenomen.
De raad heeft voor 2022 budget beschikbaar gesteld om een nieuwe cultuurhistorische waardenkaart op te stellen. Eind maart zal hiervoor de startbijeenkomst met de opdrachtnemer plaatsvinden. In het afgelopen kwartaal hebben we een architectuurhistorisch adviesbureau een quickscan potentiële monumenten laten uitvoeren ter voorbereiding van deze kaart.
Stand van zaken JaarrekeningIn 2022 hebben we in Millingen a/d Rijn een vier monumenten aangewezen: de R.K. begraafplaats, twee grenspalen en een heilig hartbeeld zijn op de lijst beschermde monumenten geplaatst.
Inmiddels is de beleidsregel voor het plaatsen van zonnepanelen op beschermde gemeentelijke- en rijksmonumenten door het college vastgesteld. Ook de erfgoedverordening Berg en Dal 2023 is door de gemeenteraad vastgesteld en in werking getreden. Daarnaast zijn de voordrachten van het Gelders Genootschap voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit gehonoreerd door de gemeenteraad.
De geactualiseerde archeologische waardenkaart is in 2022 door het college vastgesteld en wordt toegepast bij vergunningverlening. Een verwerking van deze kaarten in het ruimtelijk beleid (in een bestemmingsplan of het omgevingsplan) moet nog gaan plaatsvinden. Ook heeft de gemeente een concept managementplan opgesteld voor de werelderfgoedlocaties binnen de Romeinse Limes, het aquaduct en De Holdeurn.
In 2022 stelde de raad budget beschikbaar voor het opstellen van een cultuurhistorische waardenkaart. In december 2022 werd het eerste volledige concept hiervoor aangeleverd door adviesbureau RAAP. Het is een zeer uitgebreide studie geworden van het gemeentelijk grondgebied, met daarin de aanwezige cultuurhistorische objecten, bebouwing, structuren en cultuurlandschappen. Naar verwachting wordt de kaart opgeleverd in het eerste kwartaal van 2023. Daarna zullen we de besluitvorming gaan voorbereiden.
- Onze dorpscentra zijn aantrekkelijk en gastvrij.2.3.1Stand van zaken Voorjaarsnota
- Het plan voor het Reiner van Ooiplein (dat door de klankbordgroep is gepresenteerd) is de volgende fase in gegaan. Dat betekent dat het ingenieursbureau met de voorbereiding van de uitvoering gestart is.
- De eerstvolgende stap in project Marktplein (Groesbeek), is een presentatie van het plan en kredietvoorstel.
- Het aanpassen van het wegprofiel en aanleggen van trottoirs tussen het Höfke en de winkels zijn we voor aan het bereiden.
- Diverse deelprojecten voor de aanpak van wateroverlast in Breedeweg zijn in voorbereiding. In de voorbereiding nemen we de kwaliteitsimpuls mee.
Stand van zaken Jaarrekening- Er ligt inmiddels een definitief ontwerp en bestek voor een aangepast plan. Dit naar aanleiding van extra werkzaamheden aan de riolering. In Q1 van 2023 besteden we het werk aan, waarna het in uitvoering kan gaan.
- We hebben een extra groene variant overwogen en aan de raad gevraagd of we een nieuwe variant konden uitwerken. Zij heeft besloten om bij de oorspronkelijke plannen te blijven. We brengen deze plannen in 2023 in de raad.
- Het wegprofiel tussen het Höfke en de winkels in het centrum van Beek is aangepast en de trottoirs zijn aangelegd.
- We gebruiken de accommodaties beter.2.3.2Stand van zaken Voorjaarsnota
Besluitvorming over de koersnotitie voor het accommodatiebeleid wordt doorgeschoven naar het nieuwe college. Naar verwachting zal dit voor de zomer 2022 zijn, waarna de koersnotitie vrij wordt gegeven voor inspraak. De raadsbehandeling vindt mogelijk pas plaats in het derde kwartaal van 2022. De strategische vastgoedvisie zal daarop volgen.
Stand van zaken JaarrekeningDe koersnotitie accommodatiebeleid is in september 2022 voor inspraak vrijgegeven. Er konden tot 1 december inspraakreacties worden ingediend. De inspraakreacties worden verwerkt tot een inspraakdocument. Waarna we de eindvoorstellen in de eerste helft van 2023 aan de gemeenteraad ter vaststelling voorleggen. Dat is later dan gepland als gevolg van verschillende crises.
- We maken het landschap mooier, diverser en beter bereikbaar.2.3.4Stand van zaken Voorjaarsnota
We hebben aan bureau Natuurbalans/Limes Divergens opdracht gegeven voor het opstellen van een biodiversiteitsplan. Via Natura krijgt opdracht om het participatiegedeelte richting inwoners en organisaties te verzorgen.
Tegelijkertijd doen we mee aan het pilotproject Basiskwaliteit Natuur van SoortenNL. In deze pilot ligt de aandacht niet op zeldzame soorten, maar op de vraag of je per gebied kunt bepalen welke algemene soorten er sowieso aanwezig horen te zijn, om te kunnen spreken van een gezonde leefomgeving.
Op regionaal niveau participeren we in de opgave Ontspannen Regio, in het speerpunt Groenblauw Raamwerk. Hiermee bieden we tegenwicht aan de vele stedelijke ontwikkelingen die zullen plaatsvinden in de regio. Het opstellen van het Groenblauw Raamwerk moet ook extra gelden voor natuur en landschap voor onze regio genereren.
De eerste vergunningaanvraag voor een zonneveld met een landschappelijk inpassingsplan dat voldoet aan onze eisen is ingediend. Ook de vergunningaanvraag voor de eerste graft en retentiebekken tegen wateroverlast in Breedeweg loopt.
Stand van zaken JaarrekeningNatuurbalans/Limes Divergens is gestart met de werkzaamheden voor het biodiversiteitsplan. Met Via Natura is gewerkt aan het opstellen van een participatieplan rondom biodiversiteit. Dit zal gestart worden in 2023. In 2022 is begonnen met het publieksproject Verkiezing van Boom van het Jaar. In 2023 zal dit project worden afgerond.
Het pilotproject Basiskwaliteit Natuur is eerst landelijk opgezet. De verwachting is dat een lokale uitrol over onze gemeente in 2023 zal plaatsvinden.
Het rapport Groen-blauw Raamwerk is gereedgekomen. Er wordt nu op regionaal gewerkt aan een verdere uitwerking van het rapport met een projectportfolio.
Planvorming en vergunningverlening voor projecten rondom duurzame energieopwekking en klimaatadaptatie kosten veel tijd en inzet met wisselende resultaten.
Er zijn 5 gesubsidieerde aanvragen voor verbetering van het landschap of de biodiversiteit afgerond in 2022 en 9 nieuwe subsidieaanvragen gehonoreerd.
- Wij houden groenvoorzieningen op peil.2.3.5Stand van zaken Voorjaarsnota
We zijn dit jaar gestart met een nieuw vierjarig onderhoudsbestek voor het groen. In januari zijn we gestart met een snoeironde. Deze werkzaamheden zijn inmiddels naar tevredenheid uitgevoerd.
Afgelopen plantseizoen hebben we ongeveer 250 bomen vervangen en op diverse plaatsen plantsoenen gerenoveerd. Bijvoorbeeld aan de Piet Heynstraat en De Merelle in Groesbeek, Ravenberg in Beek, Burgemeester Hermsenstraat en Rustenburgweg in Millingen aan de Rijn.
Stand van zaken JaarrekeningOok in het plantseizoen 2022-2023 (najaar-voorjaar) hebben we gemeentebreed weer bomen vervangen en plantsoenen gerenoveerd. In het voorjaar van 2023 gaan we daar verder mee.
Dit najaar hebben we al 250 bomen vervangen. Het hoge aantal had vooral te maken met schade aan bomen door noodweer. Daarnaast proberen we waar het kan twee bomen terug te planten voor iedere boom die we kappen. Dit naar aanleiding van een motie in de raad.
Voor dit seizoen hebben we ongeveer 40.000 heesters, struiken en vaste planten besteld. Die zijn nodig om slechte of kapotte plantsoen te vervangen. Voor de beeldvorming: dit is een oppervlakte zo groot als bijna twee voetbalvelden.
- We hebben een toekomstbestendige bibliotheek.2.3.6Stand van zaken Voorjaarsnota
Met de vaststelling van de toekomstvisie voor de Mallemolen in oktober 2021 is bepaald dat de bibliotheek definitief een plek krijgt in de Mallemolen. Hiervoor gebruiken we het programma van eisen wat al voor het gemeentehuis is ontwikkeld. De vernieuwing van de Mallemolen wordt momenteel uitgewerkt.
Afhankelijk van het definitief aantal vierkante meters voor de bibliotheek in de Mallemolen, kan de subsidie voor de bibliotheek worden bijgesteld. De ingeplande bezuiniging van € 75.000,- op de bibliotheek voor 2023 zullen we op grond daarvan niet halen. Het bedrag is naar verwachting niet realistisch.
Stand van zaken JaarrekeningDe vernieuwing van de Mallemolen is nog in ontwikkeling, de OBGZ (Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid) wordt nauw betrokken in de ontwerpfase.
Naast reguliere activiteiten van de bibliotheek (taal + digitale vaardigheden, ontmoeting + kennisdeling en rijk cultureel klimaat) zijn al onze bibliotheekvestigingen en servicepunten sinds 2022 tijdens openingstijden ook Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Bij de Informatiepunten in de bibliotheek kunnen inwoners terecht als zij vragen hebben over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen, DigiD, AOW, werk, uitkering, Donorregistratie, Coronacheck, rijbewijs en zorg. De medewerkers van het Informatiepunt helpen hen zoeken naar de juiste informatie op de sites van de overheid. Gemeenten worden per 2023 verantwoordelijk gemaakt voor de instandhouding (en het breder uitzetten) van de Informatiepunten. Concreet betekent dit dat gemeenten de taak van de Koninklijke Bibliotheek overnemen als subsidieverstrekker van het IDO.