Paragrafen

Bedrijfsvoering

Organisatie

Wij willen een betrouwbare en service verlenende organisatie zijn. Hierbij luisteren we goed naar de klant en bieden we waar nodig maatwerk aan. Onze omgeving verandert voortdurend. Daarom moeten wij als moderne organisatie ons werk hierop aanpassen.  

Administratieve organisatie
De administratieve organisatie gaat over de regels, procedures en werkafspraken van onze organisatie. Die regels zijn er om onze organisatie goed en betrouwbaar te laten werken.
Dit sluit aan bij onze ambitie “Zichtbaar en betrouwbaar”.

We moeten voor het jaar 2021 en ook 2022 weer een aanbesteding verrichten omdat de overeenkomst met Accountantskantoor Konings &  Meeuwsen in 2020 afloopt. Ook een nieuwe accountant voert als onderdeel van de controle een beoordeling uit op onze administratieve organisatie en interne controle maatregelen. Na de controle komen zij met adviezen ter verbetering in onze auditcommissie. Dit is één van onze raadscommissies.

Aandachtsgebied van de huidige ontwikkeling op gebied van rechtmatigheid is de zogenaamde rechtmatigheidsverklaring. Introductie hiervan zal vanaf het jaar 2022 gaan gelden. Het College moet dan in staat gesteld worden om de rechtmatigheidsaspecten voldoende in de greep te hebben en te toetsen. Dit wordt tot op dit moment nog gedaan door de externe accountant.

Stand van zaken Voorjaarsnota
Konings & Meeuwissen heeft ons medio 2021 laten weten geen gebruik te maken van de verlengingsoptie van het contract met betrekking tot de accountantscontrole. Dit was aanleiding voor ons om een aanbestedingstraject te starten voor de accountantscontrole over de komende jaren. In november 2021 heeft de raad besloten om accountantskantoor Astrium aan te wijzen als onze nieuwe accountant voor de boekjaren 2021-2023.

Stand van zaken Jaarrekening
Na enkele malen uitstel zijn de gemeentes verplicht vanaf boekjaar 2023 een Rechtmatigheidsverantwoording op te nemen in de jaarrekening. Hiermee leggen de gemeentes verantwoording af over de naleving van de regels bij de totstandkoming van de baten en lasten en balansmutaties in de jaarrekening. Dit betekent dat de colleges  van burgemeester en wethouders zelf verantwoording moeten afleggen aan de Raden over de rechtmatigheid van het begrotingscriterium, voorwaardencriterium en misbruik en oneigenlijk gebruik criterium.

In het 4e kwartaal van 2022 is een kwartiermaker gestart om de randvoorwaarden voor de Rechtmatigheidsverantwoording te realiseren. Tot de randvoorwaarden behoren onder andere aanpassingen aan de financiële verordening art 212, de controleverordening art 213 en de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid art 213a. Ook het opstellen van het verbijzonderde interne controle plan inclusief risicoanalyse behoord tot de randvoorwaarden.

Frauderisico’s
Het college van burgemeester en wethouders is zich bewust van de frauderisico’s die de gemeente Berg en Dal loopt en bespreekt dit thema periodiek. De gemeente heeft een frauderisicoanalyse onderhanden en concludeert dat de belangrijkste risico’s aandacht hebben en zijn / worden ondervangen door de inrichting van de administratieve organisatie. Het college van burgemeester en wethouders heeft geen concrete aanwijzingen of vermoedens dat zich fraudes hebben voorgedaan in het afgelopen boekjaar.

Deze pagina is gebouwd op 09/25/2023 13:06:57 met de export van 09/25/2023 11:02:52