3. Water
Wat willen we?
De komende periode willen we bij de aanleg van riolering zo veel mogelijk huishoudelijk afvalwater en hemelwater scheiden. Waar mogelijk infiltreren we hemelwater, dit helpt verdroging tegen te gaan en het hoeft niet te worden afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinrichting. Waar mogelijk combineren we werkzaamheden met maatregelen voor klimaatadaptatie.
In 2019 hebben de regiogemeenten samen met veel andere partijen de visie Regionale Adaptatie Strategie Rijk van Maas & Waal ondertekend. In deze visie staan veel ambities, doelen en maatregelen om de negatieve gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen te voorkomen of te verminderen. In een uitvoeringsprogramma staat wat prioriteit heeft, wat we regionaal of lokaal gaan doen en welke partijen bij welke maatregelen betrokken zijn. Er is in ieder geval een bewustwordingscampagne nodig om inwoners duidelijk te maken dat de klimaatverandering eraan komt, dat we ons daarop moeten voorbereiden en dat de overheid niet alles kan en wil oplossen. Ook inwoners en organisaties staan aan de lat om maatregelen te nemen. Er moet hierbij een goede balans zijn tussen maatregelen die de gemeente voorbereidt en uitvoert en ruimte geven aan initiatieven van inwoners en organisaties.
Stand van zaken Voorjaarsnota
We zijn op regionaal niveau bezig met het opzetten van een communicatiestrategie rondom de RAS. Deze is bijna gereed en daarna kunnen we concreet aan de slag met de bewustwordingscampagne.
Stand van zaken Jaarrekening
De Regionale Adaptatie Strategie (RAS) is vertaald naar een Regionaal Uitvoeringsprogramma (RUP) met negen speerpunten. Daarmee hebben we de regionale strategie naar uitvoeringsplannen vertaald. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- klimaatbestendigheid in de prestatieafspraken van woningbouwcoöperaties;
- stenen eruit en groen erin;
- herstel blauwe motor stuwwal.
Wat hebben we?
Taakveld | Omvang | Eenheid |
---|---|---|
Water: infiltratieputten | 516 | stuks |
Water: wadi's (23 stuks) | 15.830 | m² |
Water: waterwerkt Beek | 4 | km |
Water: sloten | 64 | km |
Water: waterdoorlatende verharding | 6.150 | m² |
Wat is nodig?
Op diverse plekken hebben inwoners hinder of overlast van water door hevige regenbuien. Vooral in de kern Breedeweg, en in andere mate ook in de kern Beek, het centrum van Groesbeek en Heilig Landstichting zijn plekken die hiermee regelmatig te maken hebben. We maken onderscheid tussen wateroverlast en waterhinder. Met overlast bedoelen we dat er daadwerkelijk schade op treedt aan privé of gemeentelijke eigendommen. Met hinder bedoelen we situaties waarbij water op straat staat. Overlast heeft de hoogste prioriteit.
In 2019/2020 zijn we gestart met het project Wateroverlast Breedeweg. Samen met het Waterschap treffen we maatregelen in en rond de kern van de Breedeweg, om zo de wateroverlast te verminderen. Een bewustwordingscampagne zoals hierboven genoemd, maakt deel uit van het project. De geplande projectduur voor wateroverlast Breedeweg is 2020 tot en met 2024.
In 2022 starten we ook in andere kernen met een bewustwordingscampagne en stimuleren we inwoners om hun tuinen te vergroenen en te ontstenen.
We werken in 2022 een plan uit om het ontstenen en vergroenen van particulier te combineren met projecten van de gemeente in een buurt. Niet alleen de openbare ruimte krijgt zo een groene ‘boost’, maar ook het privé-eigendom. Denk hierbij aan het gratis afvoeren van tegels, het ter beschikking stellen van regentonnen om af te koppelen en tuinadvies voor groene, maar toch makkelijk te onderhouden tuinen.
Daarnaast hangt het omgaan met hevige neerslag samen met de hemelwaterzorgplicht van de gemeente. Hemelwater gaat via het oppervlak maar gedeeltelijk ook via het rioolstelsel. Het houdt daarom verband met elkaar. De invulling van de zorgplicht staat in het Gemeentelijk Rioleringsplan Berg en Dal. Concreet voeren we zogenoemde basisrioleringsplannen (BRP) uit. Bij het opstellen van deze plannen wordt gekeken welke locaties binnen een bepaalde kern gevoelig zijn voor wateroverlast. Op basis van deze resultaten nemen we maatregelen om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen.
Stand van zaken Voorjaarsnota
Vrijwel in alle projecten op het Meerjaren InvesteringsPlan (MIP) hebben we aandacht voor regenwater. Een gescheiden rioolstelsel, verticale infiltratie of aanleg van wadi’s zijn enkele toegepaste voorbeelden.
Stand van zaken Jaarrekening
Voor de kern Heilig Landstichting is een Basisrioleringsplan (BRP) opgesteld om een gedetailleerd inzicht te krijgen in de wateroverlastlocaties en het functioneren van het rioolstelsel. Zowel voor Beek als voor Heilig Landstichting is een werkatelier uitgevoerd om oplossingsrichtingen in beeld te brengen.
Er is begonnen met het opstellen van een plan om ‘Operatie Steenbreek’ uit te breiden zodat inwoners in de hele gemeente hier gebruik van kunnen maken.
We hebben diverse projecten uitgevoerd waarbij we de openbare ruimte hebben afgekoppeld van het rioolstelsel en het regenwater laten infiltreren in de grond.
Wat kost het?
Vanuit eerder uitgevoerde onderzoeken is inzichtelijk gemaakt welke financiële middelen noodzakelijk zijn voor de maatregelen die we willen nemen. Deze zijn opgenomen in het GRP 2021-2025. Ook leveren wij een bijdrage aan andere disciplines voor een stuk onderhoud. Concreet voorbeeld is dat vanuit groenbeheer de wadi’s worden onderhouden en zij hier een financiële bijdrage vanuit water ontvangen.
Bij gecombineerde projecten (bijvoorbeeld; groen, wegen en riolering) op het Meerjaren investeringsplan is ook aandacht voor het hemelwater. In die plannen maken we ruimte om water tijdelijk op te vangen en in het gebied te verwerken.
Stand van zaken Voorjaarsnota
Recent zijn startnotities voor het MIP 2023-2026 geschreven. Ruimte voor duurzame waterberging of infiltratie zijn inmiddels de standaard. De financiële gevolgen verwerken we in de kostenraming en komen op het MIP terug.
Stand van zaken Jaarrekening
Ten opzichte van voorgaand bericht geen nieuws.